Pantbank - En hel del rörande Pantbank
Pantbank

Mer om Pantbank

Pantbank är en affärsrörelse som går ut på att privatpersoner eller företag kan låna pengar till en fastställd ränta men någon typ av värdefullt föremål som pant eller säkerhet. Panten, föremålet, värderas, lämnas och förvaras av pantbanken vid lånetillfället.

Om du som panttagare önskar återfå ditt pantade föremål ska du inom lånelängdens tid antingen lösa tillbaka föremålet eller betala in ränta för perioden och förlänga lånet. Ifall du inte vill eller kan förlänga eller återbetala lånet förfaller panten och föremålet övergår i pantbankens ägo.

Det pantbanken gör då är att säljer det pantade föremålet på auktion och överskottet minus ränta för tiden återgår till dig som pantat föremålet.

Regler för pantbanker

För att få driva en pantbank krävs tillstånd från Länsstyrelsen i länet där pantbanken är belägen. I Sverige finns omkring 60 pantbanker och dessa är koncentrerade till de större städerna.

De flesta pantbankerna i Sverige är medlemmar i Svenska Pantbanksföreningen.Lånetid på pantlån

När du lånar pengar på en pantbank är lånetiden normalt 4 månader men även 3 månader förekommer.

Ränta hos pantbanken

Bild på Pantbank

Ränta på lån hos pantbankerna variera en del beroende på lånets storlek, längd eller vilken pantbank som erbjuder lånet. Den ränta för pantlån ligger på omkring 43% men kan variera som sagt.

Månadsräntan på lån på pantbanken kan vara mellan 2.25-3.75% vilket ger en effektiv ränta hos pantbankerna mellan 31-56%. Till denna ränta kan det tillkomma expeditionsavgift och aviavgift vilket gör att räntan på mindre lånebelopp på 500 kr snabbt kan bli 100% och mer därtill.

Vid större lån på omkring 25000 kr kan den effektiva räntan bli 34% istället.